DN Frederikssund: En tusinde-årig milepæl for vor natur

Afgørelsen om fredning af det 652 ha store område i Jægerspris Skyde- og Øvelsesterræn er en milepæl for vor natur. Det konstaterer Danmarks Naturfredningsforenings næstformand i Frederikssund, Ursula Lange, efter at Fredningsnævnet for Nordsjælland den 15. november 2022 har imødekommet ønsket om fredning af det militære område.

DN Frederikssund tog det indledende initiativ, men selve fredningsforslaget er udarbejdet af og fremsat i et godt samarbejde mellem DN Frederikssund og byrådet i Frederikssund kommune. Officielt rejst overfor Fredningsnævnet den 15. juli 2020.

Som et led i Fredningsnævnets arbejde, afholdtes et offentligt møde den 7. oktober 2021 i Rejsestalden i Jægerspris. Her fik grundejerne langs Kulhusvejen og andre interesserede borgere mulighed for at kommentere fredningsforslaget. Så at eventuelle problemer kunne tackles tidligst muligt.

Fantastisk natur bevares
I en tid, hvor mange er bange for at skade natur og miljø, og efterspørger mere naturlig natur, er det en enorm gevinst at kunne få lov til at bevare den fantastiske natur, som Skyde- og Øvelsesterrænnet indeholder.

Militæret kan og vil fortsat anvende området til deres øvelser. Det skyldes, at det er besluttet, at der er tale om en såkaldt ”sovende fredning”, som muliggør, at fredningen først bliver virksom, den dag at militæret ikke længere har brug for arealet. Dette tidspunkt er ukendt, fordi det afhænger af samfundets forventninger til løsning af militære opgaver.

 

Dannet af istidens gletchere
Inden for fredningsområdet findes de tre bakkeområder: Troldehøj og Krøblingebakke mod vest og Brandbjerg mod øst, kun adskilt af den hævede havbund fra det oprindelige stenalderhav.

Rigt plante- og dyreliv
Med over 450 registrerede plantearter er skydeterrænet en meget rig botanisk lokalitet. Flere end 400 tilhører den hjemmehørende danske flora.

Der er grund til at fremhæve den sjældne Salep-Gøgeurt, som oprindeligt var kendt i nogle få hundre eksemplarer, men som siden har bredt sig over større dele af terrænet, hvor den nu i de bedste år tælles i tusinder og udgør Danmarks største bestand.

Det er også på skydeterrænet, at der findes de typiske danske arter af pattedyr, fugle, krybdyr og padder. Men også sjældne arter som løgfrø, markfirben og fem arter af flagermus.

 Kulturminder
Selvom militæret har brugt arealet længe og har anvendt tung ammunition, er mange kulturminder stadig tilbage i terrænet.

Disse kulturminder er allerede fredede, men desuden kendes over 100 ikke-fredede fortidsminder i form af bopladser, gravpladser, overpløjede gravhøje og ruiner. Samt knap 9 kilometer beskyttede sten- og jorddiger! 

Ture ud i naturen
Den fantastiske naturoplevelse, som terrænet giver, er også efterspurgt blandt Danmarks Naturfredningsforenings medlemmer, som årligt inviteres på ture ud i terrænet.

Med guide, idet det kræver guide at opleve området – hvis man skal være sikke på ikke at komme i berøring med udetoneret ammunition.