Frederikssund kommunes Klimaråd: Kommunen skal gå forrest i grøn omstilling!

Det var konklusionen, da Frederikssund kommunes Klimaråd holdt møde (fredag den 9. april). Allerede inden mødet var Klimarådets 18 medlemmer opfordret til at formulere deres holdninger til Vækstudvalgets høringsmateriale, så at det digitale rådsmøde kunne koncentrere sig om den overordnede linje.

Udover friske input kom Klimarådets høringssvar til at bygge på drøftelserne fra de seneste rådsmøder og med fremhævelse af projekter fra kommunens ”Idekatalog med klimaindsatser”.

”Det er ingen skam at bruge andres gode idéer, når det er det, der er behov for!”, siger Klimarådets formand Per Seerup, ”for mig ligger Klimarådets styrke ikke kun i, at formidle gode idéer, men også i det fællesskab om beslutningerne, som vi har fået opbygget.

Vi arbejder ud fra, at finde klimaløsninger, som gavner flest muligt!”

Blandt forslagene er:

- At produktionsvirksomheder kan sælge deres overskudsvarme

- At kommunens udbud af erhvervsgrunde ikke kun skal ske på pris, men fremover også på virksomhedernes tilbud om miljøindsats.

- At virksomhederne og boligselskaberne skal gå sammen om at fremme den grønne omstilling ved at erstatte store græsplæner med natur; til glæde for øjet, for CO2-regnskabet og for øget biodiversitet.

De gode forslag er kombineret med åbenhed og ærlighed, fremhæver Klimarådets formand og henviser til høringssvaret, der mede tykke bogstaver appellerer til eftertanke … med følgende:

Læs hele høringssvar til Frederikssund Kommunes Vækstudvalg.

Grøn omstilling er ikke gratis for kommunen
De fleste tiltag vil betyde en ekstra udgift for kommunen. Til gengæld, vil kommunens borgere og virksomheder bidrage til et fælles klimaløft og i mange tilfælde vil de samtidig kunne opleve øget service, komfort og beskæftigelse.

Grønne tiltag kræver investeringer, omlægning af eksisterende arbejdsgange eller anlæg af nye faciliteter. Typisk vil tiltag koste penge til efterfølgende drift eller vedligeholdelse.

Set over en periode, vil det være den efterfølgende drift, der vejer tungest på budgettet. Derfor er det ved den “grønne omstilling” nødvendigt at tænke langsigtet - der skal med stor sikkerhed afsættes “permanente” midler.

Gevinster for kommunen

- at bevare handel og service i lokalområdet - mindre transporttid

- bedre adgang til genbrug og kildesortering - facilitering af genbrug

- samarbejde og involvering i daglig drift

- udbud/forslag til mikroprojekter og

- værdi af anerkendelse for indsats. 

Hvis kommunen ikke gennemfører tiltag, der fremmer den grønne omstilling, vil det være svært eller i nogen tilfælde umuligt for borgere og virksomheder, der ønsker en grøn omstilling at komme i gang.

Det er kommunen, der skal gå forrest! Klimarådet giver sin opbakning til den holdning!