Konference: DN Frederikssund med 10 forslag til kommunes naturhandleplan

Allerede i sin velkomst til Danmarks Naturfredningsforenings naturmøde blev forventningerne markeret. Naturønskerne forskrækkede dog hverken borgmester Tina Tving Stauning eller udvalgsformændene Søren Weimann og Kirsten Weiland. Tværtimod viste politikerne vilje til at mødes med borgere, der indsender høringssvar til naturstrategien.

DN Frederikssund kom blandt andet med idéer om sikring af vand i åerne, sammenhæng mellem de rekreative stier til gode naturoplevelser og beskyttelse af vores grundvand. Og der blev lyttet fra politikernes side til borgernes synspunkter.

Se program for konference.

Læs DN Frederikssund's 10 forslag til naturhandleplan.

Læs Naturstrategi 2022-2027.

Evighedstræer
Politikernes vilje til en styrket natur kom også til udtryk, da Naturfredningsforeningen foreslog en særlig form for beskyttelse af gamle træer. En udnævnelse til Evighedstræer, så gamle træer sikres en særlig opmærksomhed.

Læs træstrategi for træer på kommunale arealer.

Natur ind i lokalplaner
Stemningen var også positiv, da Naturfredningsforeningen ønskede krav om natur indføjet i kommende lokalplaner for byggeri m.v. Der blev henvist til bevarelsen af et gammelt kastanjetræ, men også alléen ved Pedershave og træerne på Skibby Hovedgade, som allerede gennemførte eksempler. Så viljen til mere, var til stede.

Biodiversitet med Morten D.D.
Enhver tilrettelægger af kurser og konferencer sørger for, at der sluttes af med et indlæg af høj kvalitet, såvel hvad angår faglighed som underholdningsværdi. Således også her.

Konferencens sidste oplægsholder var Morten D.D. Hansen, biolog og museumsinspektør ved Naturhistorisk Museum i Aarhus, der præsenterede sig selv som omrejsende gøgler i biodiversitet.

Han kom naturligvis vidt omkring. Og deltagerne i konferencen blev præsenteret for nogle facts.

I Danmark har vi 37.000 arter af levende væsner, og tallet falder år for år. Det kan lyde af meget, men er dog ingenting i forhold til regnskoven, hvor der på 1 ha findes betydelig flere arter end i hele Danmark. Og regnskoven forsvinder med lynets hast.

Hvis man ser på forholdene i Danmark, er det ikke sådan, at plantevæksten generelt er gået tilbage. Tværtimod. Plantevæksten på jorden er steget med 1/3 de sidste 100 år, i Danmark nok op til 50%. 

Alt det, som planterne godt kan lide, er der blevet mere af. CO2, næringsstoffer, varme og også vand, selv om det måske er lidt ulige fordelt. Det bevirker, at de næringskrævende planter har gode betingelser, vokser sig store og kvæler de mindre planter, der ikke kan få lys. De dyr, der lever af de næringskrævende planter, har det godt, hvorimod dem, der er afhængige af de mindre planter, går tilbage.
En del bier og sommerfugle er meget specialiserede mht. føde og æglægningsplanter. Og en meget stor del af sjællandske sommerfugle er forsvundet siden 2014.